Warto zaplanować posiłki
Naukowcy zajmujący się efektywnymi dietami ustalili, że zdecydowanie szybciej chudniemy, jeśli zaplanowaną dawkę dzienną produktów spożywczych dzielimy na pięć porcji, a nie na dwie. Czyli krótko mówiąc trzeba jeść mniej, ale częściej.
Koniecznie trzeba też dokładnie przemyśleć, co będziemy jedli następnego dnia. Dieta powinna być urozmaicona, jedzenie ładnie podane. Tylko wtedy nie zniechęcimy się do wybranej diety. W końcu nikt nie powiedział, że powinniśmy się jedzeniem karać i wybierać tylko produkty, które są zdrowe. Jedząc, koncentrujmy się na tej czynności. To ma być pewien rytuał. Tylko wtedy będziemy kontrolowali zjadaną ilość. W przerwie miedzy posiłkami nie można pozwalać sobie na drobne przekąski. To one tak naprawdę są odpowiedzialne na naszą wagę. Przepełnione solą i innymi konserwantami zakwaszają nasz organizm i magazynują wodę.
Koniecznie też trzeba sobie od czasu do czasu pozwalać na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Może to być nagroda za wytrwałość. Jeśli w tygodniowej perspektywie mamy na przykład kawałek domowego ciasta jako nagrodę, łatwiej jest nam godzić się na wyrzeczenia.